Livsstilstips för dig med inkontinens

Att leva med inkontinens

Upplever du inkontinens? Du är inte ensam - cirka 1 av 3 kvinnor och 1 av 8 män lever med inkontinens. Vi vill ge dig kunskap som gör att du ska kunna hantera dina besvär och börja fokusera på att leva ditt liv igen utan att behöva oroa dig för läckage.

Rådgivning

Kost- och vätskeintag 

Mat och dryck kan öka behovet av att tömma blåsan, ett vanligt exempel är kaffe. Vissa livsmedel, som till exempel soppor, frukt och grönsaker, består till största delen av vätska. För högt vätskeintag leder till onödigt kissande och kan medföra trängningssymtom och i vissa fall svårigheter att hinna till toaletten. Ett alltför lågt vätskeintag kan ge koncentrerad urin och verka irriterande på blåsan, ge illaluktande urin och trängningssymtom. Informera om normalvärden och ge råd.

Tarmfunktion

Förstoppning och hård avföring kan medverka till blåstömningssvårigheter och urinvägsinfektion och ska därför förhindras Se till att dricka vätska, motionera ha sunda toalettvanor. Målet är regelbunden avföring med normal konsistens.

Toalettvanor

Stressade toalettbesök kan, liksom mycket glesa toalettbesök, göra att inte blåsan tömmer sig ordentligt. Försök att ha en normal miktionsfrekvens, korrekt sittställlning och olika tekniker för att förbättra tömningen.

Urinvägsinfektion

Ofullständig blåstömning, urin- och analinkontinens, förstoppning och samlag kan vara en anledning till upprepade urinvägsinfektioner. Kvinnor som har återkommande urinvägsinfektioner efter menopausen kan ofta få hjälp av lokalt verkande östrogen.

Hygien

Överdriven intimhygien skadar slemhinnans skyddsfunktion och gör att irritationer uppstår lättare. Se till att användavtvättkräm eller olja. Kvinnor bör tvätta underlivet framifrån och bakåt.

Övervikt

Övervikt ger ett ökat tryck på bäckenbotten, vilket kan leda till ansträngningsinkontinens. Försök att äta sund kost och motionera. 

Rökning

Ständig hosta ökar trycket på blåsa och bäckenbotten. Det kan leda till ansträngningsinkontinens. Ta hjälp om du behöver för rökavvänjning.

Alkohol

Alkohol påverkar hjärnans funktioner och försämrar därmed kontinensförmågan samtidigt som urinproduktionen ökar. Alkohol kan också utlösa urinstopp hos män, det vill säga en oförmåga att tömma blåsan.

Kläder

Kläderna kan vara avgörande för om en person med rörelsehinder eller långsam motorik hinner till toaletten eller inte. Använd kläder som är lätta att ta av och på.

Omgivning

Om du upplever svaghet i urinblåsan är det viktigt att använda en produkt som är speciellt utvecklad för att hantera inkontinens. Attends ger ett brett sortiment för alla nivåer av inkontinens. Tala med din distriktssköterska på din vårdcentral. Du kan även söka mer information här på hemsidan och samtidigt beställa kostnadsfria prover på våra inkontinensskydd.

Recent Articles